Cilt: 9 Sayı: 18, 30.04.2022

Yıl: 2022

Tüm Sayı

Prof. Dr. Şenol DURGUN İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ
Anayasa ve Siyasal Kurumlar, Siyasal Akımlar, Siyaset Bilimi Metodolojisi
Doç. Dr. Alper MUMYAKMAZ Yozgat Bozok Üniversitesi
Sosyoloji
Derya KAHRAMAN KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ, SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ, SOSYOLOJİ ANABİLİMDALI
Sosyoloji
Dr. Öğr. Üyesi Batuhan SELVİ FIRAT ÜNİVERSİTESİ, EĞİTİM FAKÜLTESİ 0000-0002-4755-3361
Eğitim

Akademik Hassasiyetler Dergisi, farklı düşünce ve görüşten Sosyal Bilimler alanındaki düşünceye dayanan çalışmaları eleştirel bir süreçten geçirmek ve entelektüel, akademik çalışmaların nitelikli bir şekilde yapılmasını sağlamayı amaçlayan bir platformdur. 

Akademik Hassasiyetler Dergisi, düşünceyi esas alan sosyal bilimler alanındaki çalışmaları yayımlamaktadır. Çalışmaların sosyal bilimlerin hangi alanında olduğundan daha çok düşünsel ve eleştirel bir konsepte dayanan bilimsel çalışmalar olması önemlidir.   

  • Akademik  Hassasiyetler

 

YAZIM KURALLARI

 

 Akademik Hassasiyetler (The Academic Elegance) Sosyal Bilimler alanında yılda üç kez 

(Nisan, Ağustos, Aralık) yayın yapan Uluslararası Hakemli bir dergidir.

     

        DERGİ ŞABLONU


1-     Akademik Hassasiyetler, sosyal bilimlerin tüm alanları ile ilgili deneysel, nicel ve nitel araştırmalara yer veren bir dergidir.

2-     Dergiye gönderilen makaleler özgün bir çalışma olmalı ve daha önce yayımlanmamış olmalıdır. Şayet makaleler ulusal veya uluslararası bir sempozyumveya kongrede sunulmuş ise yada yüksek lisans veya doktora tezinden yararlanılarak hazırlanmış ise bu durum dipnot verilerek ayrıca belirtilmeli ve makale formatına uygun hale getirilmelidir.  

3-     Makalelerle ilgili her türlü yasal sorumluluk yazara ya da yazarlara aittir.

4-   Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizce’dir. 

5-     Akademik Hassasiyetler’e gönderilen yazıların metin, dipnotlar/son notlar, kaynaklar ve tablolar/şekiller de dahil olmak üzere 35 sayfayı geçmemelidir.

6-     Başlıklar 11 punto büyüklüğünde, koyu ve ortalanarak yazılmalıdır. Yazar adı ise başlık altında bulunmalı ve ortalanmalıdır. Yazarın adının yalnızca ilk harfi büyük harfle, soyadının ise tamamı büyük harflerle ve koyu şeklinde yazılmalıdır. (Örnek: Gökçe DİLARA*). Soyadın sağ üst köşesine ise * işareti konularak dipnot oluşturulmalı ve buraya yazarın unvanı, çalıştığı kurumu ve e-mail adresi (altı çizgisiz ve siyah renkte) yazılmalıdır. 

       ---------------------

Örnek: Prof. Dr., Gazi Üniversitesi İİBF Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümügokcedilara@gmail.com

       ---------------------

7-     Makaleler Microsoft Word veya "doc" veya “docx”uzantılı şekilde sisteme yüklenmelidir.

8-     Makalelerde yer alacak alt ana başlıklar sola yanaşık, 1 cm. içeriden ve koyuşekilde;

(1.TÜRKİYE’DE SOSYAL … )

       onun altında yer alacak ara başlıklar ise koyu, sola yanaşık, 1 cm. içeriden ve sadece ilk harfleri büyük olacak şekilde;

(1.1.1. Ekonomik Faktörler), 

       diğer alt başlıklarda koyu, sola yanaşık ve 1 cm. içeriden ilk harfleri büyük olacak şekilde;

       (1.1.1.Ticari yapı) yerleştirilmelidir.

9-   Yazılar; Times New Roman karakterinde, 11 punto (dipnotlarda ise 8 punto) büyüklüğünde olmalıdır. Sayfa yapısı 16x24 ebadında, kenar boşlukları sağdan, soldan, üstten,  2 cm, alttan ise 1,5 cm olmak üzere, 1 satır aralığıyla, iki yandan hizalanmış ve paragraf arası boşluğu, öncesi ve sonrası “3 nk” olacak şekilde ayarlanmalı ve sayfa numarası verilmelidir.  Paragraf başları 1 cm içeriden olmalı ve "TAB" tuşu kullanılmalıdır.

10-   “Öz” tek paragraf biçiminde yazılmalı ve 150-250 kelime arasında olmalı ve herhangi bir atıf içermemelidir. Her özet altında da çalışmayı açıklayan en az 3, en fazla 5 anahtar kelime bulunmalıdır. Çalışmaların Giriş ve Kaynakça arasındaki toplam kelime sayısı en az 5000, Öz, Abstract, Extended Abstarct dahil toplam kelime sayısı ise en fazla 11000 kelime  olmalıdır.

11-   Dergiye gönderilen makaleler ön değerlendirmeden geçtikten sonra dergi editörü tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla iki hakeme gönderilir. Makaleler, değerlendirme sonucunda hakemden gelecek olumlu raporlar doğrultusunda ve dergi yayın kurulu tarafından uygun görülen bir sayıda yayınlanır. Raporların olumsuz olması ya da makalenin yayımlanmasıyla ilgili olarak hakem raporlarının editoryal kurul tarafından yetersiz veya tatmin edici bulunmaması durumunda makalenin yayınlanması ile ilgili karar üçüncü bir hakem kararı veya editoryal kurulun takdiri doğrultusunda verilir. Bu durumda yazar makalenin yayınlanmaması ile ilgili olarak her hangi bir hak talebinde bulunamaz.

12-   Makalede sıra ile öz, giriş, ana metin, sonuç, kaynakça ve varsa ekler bulunmalıdır. Giriş, Sonuç ve Kaynakça başlarına numaralandırma yapılmaz.

13-  Akademik Hassasiyetler’e gönderilecek makalelerin hazırlanmasında APA yazım kuralları kullanılmalıdır. Tüm metin yazımında ve kaynakçanın hazırlanmasında da bu sisteme uyulması gerekmektedir. (METİN İÇİNDE ALINTININ GÖSTERİLMESİ, Örnek: (Durgun, 2010:25). Metin içi atıflarda üç ve daha fazla yazarlı kitap ve makalelerde ilk gösterimde bütün yazarların soyadı gösterilir ancak ikinci ve sonraki gösterimlerde (Ünal vd. 2015: 120) şeklinde gösterilmelidir. İki yazarlı makalelerde ise her iki yazarın da soyadı yer almalıdır (Ünal ve Safa, 2015: 88).
 

 APA sistemi hakkında daha fazla bilgi için, lütfen http://www.apastyle.org/ adresini ziyaret ediniz. Kaynakça gösteriminde aşağıdaki örneklerden yararlanabilirsiniz. 

14-   Dergimize gönderilen makalelerde 750-1000 kelime aralığında İngilizce uzun özetin (Extended Abstract)eklenmesi gerekmektedir. Makalelerin yabancı okurlar tarafından takibi ve yayımlanan makalelerin atıf alabilmesi için uyguladığımız bu düzenlemenin kaynakçadan sonraki kısma eklenmesi gerekmektedir. Yayınlanacak makalenin giriş, tartışma, metot, sonuç vb. aşamalarının genel bir açıklamasını içermesi gereken İngilizce uzun özet eklenmeyen makaleler yayımlanmayacaktır. 

15-   Dergimize gönderilen makaleler Turnitin İntihal Engelleme Programından geçirilmektedir.

16-   Kaynakçada yer alan kaynakların ikinci satıra geçmesi durumunda ikinci satırın 1 TAB içeriden başlamasına dikkat ediniz.

17-   Kaynakçayı kitap, makale vb. ayrımı yapmadan yazar soyadlarını dikkate alarak alfabetik şekilde hazırlayınız.

Kitap

Turhan, M. (1997). Kültür Değişmeleri Sosyal Psikoloji Bakımından Bir Tetkik. İstanbul: M.Ü. İlahiyat Fakültesi Yayınları.

Timur, T. (2000). Toplumsal Değişme ve Üniversiteler. Ankara: İmge Kitabevi.

İki Yazarlı Kitap 

Soyadı, A. ve Soydı, A. (Yıl). Kitabın Adı (İtalik), Şehir: Yayınevi.

Çok Yazarlı Kitap

Soyadı, A., Soyadı, A., Soyadı, A. (Yıl). Kitabın Adı (İtalik), Şehir: Yayınevi.

Makale

İnalcık, H. (2000). “Ziya Gökalp Yüzyıla Damgasını Vuran Düşünür”. Doğu Batı.3(12). ss.9-35.

Tuna, K. (2003).  “Modern Bilimlerin Ortaya Çıkışının Sosyolojik Arka Planı”. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Dergisi. 3. Dizi, 7. Sayı. ss.1-10.

İki Yazarlı Makale

Soyadı, A. ve Soyadı A. (Yıl). Makalenin Başlığı, Derginin Adı (İtalik), Cilt(Sayı), syf

Üç ve Daha Fazla Yazarlı Makale

Soyadı, A., Soyadı, A., Soyadı, A. (Yıl). Makalenin Başlığı, Derginin Adı (İtalik), Cilt(Sayı), syf.

Kurumsal Yayınlar

Devlet Planlama Teşkilatı. (2002). Ekonomik ve Sosyal Göstergeler (2000-2005).Ankara.

Çeviri ya da Editörlü Yayınlar

Gellner, E. (1998). Milliyetçiliğe Bakmak. (Çev. S. Coşar, S. Özertürk, N. Soyarık). İstanbul: İletişim Yayınları.

İnternet Yayınları

Durgun, Ş. (2011). Modern Devlet Olmanın Zorunlu Koşulu Ulus-Devlet midir?Erişim Tarihi: 03.05.2016. www.iibfdergisi.gazi.edu.tr/index.php/iibfdergisi/article/download/458/448

Yazım kuralları ve şekil şartlarının yerine getirilmesi önem arz etmektedir. Lütfen bu konuda gerekli duyarlılığı gösteriniz.

Makale Göndermehttp://dergipark.gov.tr/akademik-hassasiyetler

İletişim Adresi: academicelegance@gmail.com

Akademik Hassasiyetler dergisi bilimin ve bilimsel bilginin oluşumu ve ulaştırılması aşamasında sürecin gereklilikleri olarak etik kuralları dikkate almakta ve bilimsel gelişme alanına katkı sağlamaya çalışmaktadır. Bu hassasiyetin sağlanabilmesi açısından başta yazarlar olmak üzere, hakemler ve editörlerin belirlenen etik ilkeler doğrultusunda sorumluluklarını yerine getirmesi önem taşımaktadır. Bu noktada Akademik Hassasiyetler Dergisi Yayın Etiği Komitesi (COPE: Committee on Publication Ethics) ve ilkeleri çerçevesinde, aşağıda belirlenmiş olan görev ve sorumlulukların dikkate alınması gerektiğini önemle bildirmektedir


1. Yazarların Etik Sorumlulukları
Yazar(lar) göndermiş olduğu çalışmaların özgün olduğundan emin olmalıdır.
Derginin yazım ve şekil kurallarını içeren sorumlulukların eksiksiz ve düzenli olarak dergiye ulaştırılması gerekmektedir.
Yayın için gönderilmiş çalışmaların gecikme, düzeltme veya diğer bir nedenle dergiden çekmek isteyen yazarlar bu durumu editöre bildirmelidir.
Dergiye gönderilen makaleye yönelik çıkar çatışmaları belirtilmeli ve nedeni açıklanmalıdır.
Yazar(lar)ın yayınlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi editörünü veya yayıncıyı bilgilendirme, düzeltme veya geri çekme işlemlerinde editörle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.
Değerlendirme sürecine alınmış olan makalede yazar ekleme yazar sırasını değiştirme ve yazar çıkarma gibi değişiklikler yapılmamalı ve teklif edilmemelidir.
Dergiye gönderilen makale yazarları belirlenen bu kurallara uygun davrandığından emin olmalıdır. Yazar(lar)ı ilgilendiren bütün etik kurallar eksiksiz olarak yerine getirilmelidir.

Etik Olmayan Davranışlar
a) İntihal: Başkalarının fikirlerini, metotlarını, verilerini, uygulamalarını, yazılarını, şekillerini veya eserlerini sahiplerine bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseriymiş gibi sunmak,
b) Sahtecilik: Araştırmaya dayanmayan veriler üretmek, sunulan veya yayınlanan eseri gerçek olmayan verilere dayandırarak düzenlemek veya değiştirmek, bunları rapor etmek veya yayımlamak, yapılmamış bir araştırmayı yapılmış gibi göstermek,
c) Çarpıtma: Araştırma kayıtları ve elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan yöntem, cihaz ve materyalleri kullanılmış gibi göstermek, araştırma hipotezine uygun olmayan verileri değerlendirmeye almamak, ilgili teori veya varsayımlara uydurmak için veriler ve/veya sonuçlarla oynamak, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmek,
ç) Tekrar yayım: Bir araştırmanın aynı sonuçlarını içeren birden fazla eseri doçentlik sınavı değerlendirmelerinde ve akademik terfilerde ayrı eserler olarak sunmak,
d) Dilimleme: Bir araştırmanın sonuçlarını araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde, uygun olmayan biçimde parçalara ayırarak ve birbirine atıf yapmadan çok sayıda yayın yaparak doçentlik sınavı değerlendirmelerinde ve akademik terfilerde ayrı eserler olarak sunmak,
e) Haksız yazarlık: Aktif katkısı olmayan kişileri yazarlar arasına dâhil etmek, aktif katkısı olan kişileri yazarlar arasına dâhil etmemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiştirmek, aktif katkısı olanların isimlerini yayım sırasında veya sonraki baskılarda eserden çıkarmak, aktif katkısı olmadığı halde nüfuzunu kullanarak ismini yazarlar arasına dâhil ettirmek,


2. Editörlerin Sorumlulukları
Akademik Hassasiyetler Dergi editörleri derginin yazar, hakem, ve yayın sürecine yönelik teknik çalışmaların sorumluluğu konusunda bilinçli ve öz verili çalışmalıdır.
Yayın konusunda makalelere tarafsız, bilimsel bilginin etik ilkelere uygunluğunu esas alan bir yaklaşım sergilemelidir. Derginin yayın hayatının kalitesi ve gelişimini sağlamaya yönelik etik kurallara uygun bir yol izlemelidir.
Okuyucu ile ilişkiler
Dergide sorumlu editörler öncelikli olarak okuyucunun ihtiyaç duyduğu bilimsel bilgiye ulaşma konusunda bilginin özgünlüğü ve kalitesini ön plana almalıdır ve okuyucudan gelen talep ve değerlendirmeleri dikkate almalıdır.
Yazarlar ile ilişkiler
Editörlerin yazarlara karşı görev ve sorumlulukları aşağıdaki şekildedir:
Editörler, dergiye gönderilen makalelerde yazar ve hakem çalışma sürecini en uygun bir şekilde yürütmeye çalışmalıdır.
Dergiye gönderilen makalelerin yayınlanıp yayınlanmayacağı konusunda, süreç hakkında bilgilendirmede bulunmalıdır.
Derginin yayın politikasına yönelik ciddi problemler olmadığı sürece gönderilen her makale editör tarafından ön kontrol aşamasına alınmalıdır.
Makalelerin değerlendirmeleri konusunda hakem görüşleri ön plana alınmalıdır. Ancak makalenin dergi yayın kurallarına yönelik problemlerin büyüklüğüne bağlı olarak editoryal kurul yayın konusunda karar vericidir.
Editör yazar ve hakem arasındaki karşılıklı gerçekleştirilen Kör hakemlik uygulamasına dikkat etmelidir.
Yazarlar süreç hakkında bilgilendirilmelidir.

Hakemler ile ilişkiler
Editörlerin hakemlere karşı görev ve sorumlulukları aşağıdaki şekildedir:
Makaleleri değerlendirme potansiyeline ve alana yönelik uzmanlığa sahip olan hakemler atanmalıdır
Editörlerin dergiye gönderdikleri kendi yazıları, editoryal gruptan olmamak kaydıyla iki bağımsız hakem tarafından değerlendirilir.
Hakemlerin tarafsız objektif değerlendirmeler yaptığından emin olmalıdır.
Hakemlerin yazarlardan beklediği düzenlemeler konusunda yazar ve hakem arasında yaşanabilecek kargaşanın önüne geçilmelidir
Kör hakemlik uygulamasına bağlı olarak hakemlerin kişisel bilgileri yazara hiçbir şekilde bildirilmemelidir
Derginin zamanlama ilkesine bağlı olarak hakemlere değerlendirmeye yönelik hatırlatmalar yapılmalıdır
Nezaketsiz ve bilimsel olmayan değerlendirmeler engellemelidir.

Yayın Kurulu ile İlişkiler
Editörler;
Yayın kurulu üyelerinin çalışmaları tarafsız ve bağımsız olarak değerlendirmelerini sağlamalıdır.
Yayın kurulu üyelerinin uzmanlık alanına uygun çalışmaları, değerlendirme için göndermelidir.
Yayın kurulu ile sürece dayalı olarak ilişki içerisinde olunmalıdır.
Derginin yayın kalitesini sağlamaya yönelik olarak editoryal kurulun önerileri dikkate alınmalıdır.

Bunun yanında Editörler;
Değerlendirilen çalışmalarda insan ve hayvan haklarının korunmasını sağlamakla yükümlüdür. Çalışmalarda kullanılan deneklere ilişkin etik kurul onayı ve deneysel araştırmalara ilişkin izinlerin olmadığı durumlarda çalışmayı reddetmekle sorumludur.
Yayın aşamasından sonra oluşabilecek hata ve eksiklikler editörler tarafından eksiksiz olarak düzenlenmelidir
Editörler; yayınlanan tüm makalelerin fikri mülkiyet hakkını korumalıdır.
Yazar, hakem, veya okuyuculardan gelen yürütme sürecine, hakeme veya yazara yönelik şikayetler dikkate alınmalı ve değerlendirilmelidir.
Editörler hakem ve yazar ilişkileri boyunca süreci bağımsız ve tarafsız bir şekilde tamamlamaya çalışmalıdır.

3. Hakemlerin Etik Sorumlulukları
Akademik Hassasiyetler hakem değerlendirme sürecini kör hakemlik ilkesine bağlı olarak yürüttüğünden yazarın hakem bilgilerine ulaşması ve hakemin değerlendirme formunda kişisel bilgilerini yansıtmaması beklenmektedir.
Hakem değerlendirmelerinin yazara bildirilmesinde sorumluluk dergi editörlerinindir. Bu bakımdan hakem ile yazarın karşılıklı ilişkisi söz konusu olamaz
Bu süreçte değerlendirme formları ve tam metinler üzerindeki hakem yorumları editör aracılığıyla yazara iletilmelidir. Bunun yanında;
Dergiye gönderilen makaleler için en az iki hakem ataması gerçekleştirilir.
Hakemlerin belirlenmesindeki temel kriter makale konusuna dair uzmanlığa sahip olmasıdır.
İki hakemden biri olumsuz kanaat belirttiği takdirde makale üçüncü bir hakeme ya da son kararı vermesi için editöre yönlendirilir.
Değerlendirmeler tarafsız, nesnel, olmalıdır.
Hakemler araştırmayla, yazarlarla ve/veya araştırma fon sağlayıcılar ile çıkar çatışması içerisinde olmamalıdır.
Hakemler tarafından incelenen makaleler hakem tarafından herhangi bir kötüye kullanım amacını taşımamalıdır..
Hakemlerin değerlendirmeleri ideolojik bir düşünceyi yansıtmamalı ve yazara yönelik herhangi bir hakaret ve tartışma yaratacak üslubu barındırmamalıdır.
Hakemler değerlendirecekleri makaleyi derginin zamanlamasına uygun olarak dergiye ulaştırmalıdır

4. Yayıncının Etik Sorumlukları
Dergi Yönetim Kurulu, aşağıdaki etik sorumlulukların bilinciyle hareket etmektedir:
Akademik Hassasiyetler Dergisi makalelerin yayınlanmasında herhangi bir ücret talep etmez.
Bu bakımdan editörler herhangi bir kazanç sağlamaksızın, tarafsız bir şekilde dergiye yönelik sorumluluk üstlenir ve değerlendirme sürecinde karar vericiler olarak etkindirler
Bunun yanında derginin veri tabanı internet üzerinden erişime açık tutulmalıdır.

5. İntihal Tespit Politikası
Akademik Hassasiyetler, dergiye gönderilecek olan makalelerden intihal raporu talep etmektedir.

6. Talep, Şikayet ve Eleştiriler
Akademik Hassasiyetler Dergisi okur, yazar ve hakemlerden gelebilecek olan talep şikayet ve eleştirilere açık ve mutabıktır. Derginin kalitesi gelişimi ve ilerleyişi açısından belirlenen etik çerçeveler dışındaki herhangi bir hususla karşılaşmanız durumunda academicelegance@gmail.com adresinden bizimle iletişime geçmenizi rica ederiz.

Akademik Hassasiyetler Dergisi ücretlidir. Ücret ödemesi makale gönderiminin ardından editoryal kurul tarafından yapılan öndeğerlendirmeden sonra makalenin hakem değerlendirme sürecine geçilmesine uygun görülmesi halinde istenir. Makalelerin hakemler tarafından değerlendirilmesi ve yayın sürecindeki iş ve işlemler nedeniyle alınan bu hizmet bedeli yazarlardan makalelerini dergiye gönderim aşamasında istenir. Dolayısıyla hakemlere vermiş oldukları hizmet karşılığında ücret ödenir. Makale gönderim aşamasında alınan bu bedelden sonra ancak makale değerlendirme sürecine alınır. Süreç sonunda makalenin “red” edilmesi halinde ise alınan ücret iade edilmez. Yazar bu durumu en başta kabul etmiş sayılır. Makale yayımı için talep edilen hizmet bedeli (KDV Dahil) 450 TL.’dır.


Bu uygulama 1 Aralık 2020 tarihinden itibaren başlamıştır.

Yazarın makalesini gönderme aşamasında sözkonusu hizmet bedelini aşağıda yer alan hesaba yatırması ve işlem dekontunu academicelegance@gmail.com adresine göndermesi gerekmektedir.

Makale Hizmet Bedeli Gönderimi için bilgiler:
Hüzeyfe Süleyman ARSLAN adına
TR57 0011 1000 0000 0087 6319 01 nolu iban hesabına (QNB FİNANSBANK)
Açıklama kısmına yazar ya da yazarların isimlerinin yazılması yeterlidir.

MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ

Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.